© 2023 by NOMAD ON THE ROAD. Proudly created with Wix.com

  • b-facebook

Turkeys won't vote for Christmas

September 5, 2017

Het is even over 10u als Peter Macfadyen binnenvalt in ‘the River House’. Korte broek en wandelschoenen aan en met een eeuwenoude stoffen tas rond zijn nek. Nonchalant en compleet relaxed; De toon voor het gesprek is meteen gezet…

We beginnen met de overhandiging van een cadeautje: een fles Limburgse gin (totally locally hé!). Koen geeft daarna wat uitleg over de fusie tussen Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek, de politieke samenstelling in die gemeentes, het groene karakter van onze regio, het kiessysteem in België en VZW De Tandem. Verbazend hoe vlot Peter hierop kan inspelen. Hij weet veel meer over België dan wij dachten. Blijkt dat de beweging ‘Independent for Frome’ (IfF) al jaren contact heeft met de Piratenpartij in Gent.

 

 

Ik steek de loftrompet af over wat we al allemaal gezien hebben in Frome. Blijkt dat er nog veel meer is dat we nog niet gezien hebben. Naast ‘The Cheese and Grain’ hebben ze de Electric Car Club, een cambio-autodeelvereniging met enkel elektrische wagens. En met de zakenlui/handelaren uit Frome zijn ze ook aan een Energy Club begonnen. Zo hebben ze onder andere geïnvesteerd in een afdak voor de lokale voetbalploeg en dat dan meteen vol gelegd met zonnepanelen. De bal blijft rond en voor de rest wint iedereen. Peter heeft al laten uitrekenen hoeveel windmolens er nodig zijn om met Frome “off-grid” te kunnen gaan (‘4 of them should be enough’). Voorlopig hebben ze echter ook in Engeland nog te veel last van NIMBY (not in my backyard!).

 

Zelf is Peter 1 jaar burgemeester geweest van Frome. Voor hem was dat burgemeesterschap niet meer en niet minder dan 1 jaar lang het uithangbord en woordvoerder zijn van de hele beweging, niet de CEO van de gemeente, dus. Uiteraard moest hij een hoop plichtplegingen vervullen, waar elk normaal mens een beetje huiverachtig tegenover staat. Maar met een gezonde dosis humor en veel creativiteit heeft hij daar het beste van gemaakt. Als hij zijn opwachting moest maken bij de zoveelste pensenkermis of voetbalmatch, dook hij daar op met een speciale burgemeestersketting (typisch voor de UK), gemaakt door kinderen en telkens volgens het thema van het evenement.Tijdens een tentoonstelling in Frome konden de inwoners de unieke, zelfgemaakte exemplaren bewonderen die Peter tijdens zijn burgemeesterschap droeg.

 

Slechts 1 jaar burgemeester. Het geeft aan dat het “The Independents” niet gaat om de postjes en de macht, maar om echte democratische principes die bottom up werken. Alles moet afgetoetst worden aan TWEE simpele maar uiterst belangrijke vragen: is het goed voor Frome? En is het duurzaam?

Samen met Peter nemen we even zijn boek door. We zijn al gauw meer dan 2 uur verder. Peter is een goede verteller. Anekdotes, grapjes en oneliners volgen mekaar snel op. Een “giller” als voorbeeld, die Peter gebruikte om aan te geven dat je toch nooit iedereen kan bereiken: ‘Turkeys won’t vote for Christmas.’

Hij raadt ons ook aan om eens met Alternativet in Denemarken contact op te nemen. Koen begint alvast reisplannen te maken en uit te zoeken hoe ‘fusiegemeente’ en ‘duinenvallei’ in het Deens moeten klinken.

 

Maar 1 ding is ook heel snel duidelijk: Frome is Oudsbergen niet. En dat ligt niet alleen aan het verkiezingssysteem. Feit is dat de overwinning voor IfF zo makkelijk behaald is, omdat de tegenstand zo zwak was. Iets wat bij ons duidelijk niet het geval is en zal zijn. Je kan ook niet van ons huidige beleid zeggen dat ze ongemotiveerd zijn en zomaar wat aanmodderen. Onze huidige burgemeester, die van Meeuwen-Gruitrode, is een echte dossiervreter, kan het heel goed uitleggen en heeft een stevige ploeg rond zich verzameld. Als het goed is, moet het ook gezegd worden. 

 

We eindigen het gesprek in Frome met hartelijke welgemeende knuffels. Koen en ik blijven nog even zitten om onze koffie leeg te drinken en te bekomen. Wat later een ‘ping’ op de facebookpagina van Koen. We zijn vanaf nu lid van een select groepje onafhankelijke denkers, samen met o.a. de Piratenpartij van Gent, Ademloos/Ringland uit Antwerpen en Alternativet uit Kopenhagen. Hier kunnen we altijd terecht voor advies. Op hun hoofdingsafbeelding prijkt de volgende foto:

 

Het gesprek doet alleszins wat met ons. En eerlijk gezegd zijn we enorm geïnspireerd geraakt. We kunnen hier natuurlijk de hele inhoud van het gesprek en al onze geweldige nieuwe plannen te grabbel gooien, maar dat doen we lekker nog niet…

 

Maar…

Wil je meer te weten komen over al onze nieuwe ideeën? Meedenken, meepraten, meedoen? Contacteer ons dan via deze blog, via els.raskin@gmail.com of via koenraad.rijks@gmail.com.
We komen het je graag even uitleggen, maar ook net zo graag luisteren we naar wat JIJ te zeggen hebt, want dat, zo heeft Peter het ons duidelijk en meermaals gezegd, is minstens even belangrijk!

 

Voor meer informatie over de verschillende initiatieven die hierboven zijn vermeld, kan je terecht op volgende sites:

 

http://www.flatpackdemocracy.co.uk/

 

http://www.frometowncouncil.gov.uk/the-mayors-chain-exhibition/

 

https://alternativet.dk/en

 

https://www.facebook.com/notes/gentse-piraten/basistekst-van-de-piraten/1390079881050768/

Share on Facebook
Please reload

RECENTE BERICHTEN
Tags:

August 20, 2017

July 18, 2017

July 11, 2017

Please reload

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now